De vrouw achter The Black Sheep Indie

13197_10200439598975614_1197545611_n

The Black Sheep Indie, een self-publishing e-book platform, bestaat nog geen jaar en toch heeft het al een hoge vlucht genomen. De Indie auteurs stromen toe en haar online bookstore heeft zich inmiddels al gevuld met uiteenlopende genres; roman, thriller, verhalenbundel, SciFi, fantasy, chicklit, YA, New Adult, biografie, non-fictie, kinderboek.

De vrouw achter The Black Sheep Indie is Simone Lucchesi. Zij viert vandaag, 25 juli, haar verjaardag en ik kan haar het beste beschrijven aan de hand van haar sterrenbeeld (Leeuw). Wat ik erover heb gelezen klopt voor 100% met de Simone zoals ik (als een van haar schaapjes) haar heb leren kennen.
De onafhankelijke Leeuwin heerst over haar koninkrijk dat zij te allen tijde zal leiden en beschermen. Zij zit vol energie en ze trekt andere mensen aan als een magneet. Een leeuwin neemt nooit genoegen met het op een na beste en als haar plannen doorkruist worden, zal zij daadkrachtig reageren. Een leeuwin houdt van nieuwe dingen, zij is ambitieus, loyaal, zij is de ultieme vriendin. Zij begrijpt en respecteert de verschillen tussen mensen.
(bron http://www.allesterrenbeelden.nl/sterrenbeeld-leeuw/)

Na dit leeuwenstukje begrijp je het succes van Simone en haar Black Sheep Indie al een stuk beter.
Toch had ik nog wat vraagjes voor haar.

Je bent zelf een Indie auteur.°
Waarom heb je daarnaast een self-publishing platform opgestart?

Heel eerlijk… te veel ambitie. Toen ik Short Stories of a Single Girl (het eerste deel uit de Short Stories reeks) publiceerde heb ik er nog over nagedacht om het puur voor mezelf te doen, maar ik heb altijd ondernemer willen worden en zag hierin een kans om iets voor schrijvers te kunnen betekenen.
Mijn achtergrond ligt in Marketing Management, Consumentengedrag en eBusiness, en dat – in combinatie met mijn voorliefde voor schrijven en boeken – resulteerde in het concept van The Black Sheep Indie.
Daarnaast geeft het me ontzettend veel voldoening om iets voor anderen te kunnen betekenen. Samen iets opbouwen is zoveel leuker dan het alleen doen.

°chicklit Short stories of a single girl

Waarin onderscheidt  jouw platform zich van andere zoals bijvoorbeeld Brave New Books, Mijn Bestseller, Smashwords?

Enthousiasme! Althans, dat is wat ik hoop over te brengen. Er zijn redelijk wat platforms te vinden waarop je je e-book kunt publiceren en verkopen. Er is echter een groot verschil met The Black Sheep Indie : het stukje persoonlijke aandacht.
Ik wil met “mijn” Indies samenwerken, samen brainstormen, samen bepalen waar behoefte aan is en samen successen vieren. Ik wil ze steunen in het bereiken van hun doelstellingen en ondersteunen waar ik dat kan.
Ik denk dat veel platforms dit missen, dat komt denk ik door de omvang. Het zijn vaak grote, geautomatiseerde bedrijven waar je enkel je e-book op kunt zetten en je vooral veel zelf moet doen, wil je opvallen tussen de rest. Dat is wat ik anders doe.
Ik wil dat de bezoekers op mijn platform weten wie de Indies zijn, wat hun passies zijn, maar ook hun onzekerheden. Ik wil dat lezers begrijpen waar en hoe het verhaal ontstaan is, dat er veel tijd en moeite in het neerpennen van een verhaal gestoken is, en dat die inzet alleen al een plekje op hun digitale boekenplank verdient.
Om die reden vraag ik mijn Indies regelmatig te bloggen op mijn website en te vertellen over hun dagelijkse leven, de voortgang van hun e-book of gewoon te schrijven over iets wat ze bezighoudt (alles kan). Tevens zoek ik mijn Indies op, maak vlogs met ze of ga ik wat leuks met ze doen.
Zo ging ik met Sanne Hillemans, schrijfster van Circus Cesaria naar – hoe kan het ook anders – het circus, bezocht ik huisdichteres Kyki Vermaire om haar poetry circle bij te wonen en reisde ik helemaal naar het hoge Noorden om met Marjolijn Zuidema haar e-book cover live te onthullen. Ik verwacht niet dat andere platforms dit doen (of kunnen doen), maar het maakt het allemaal net wat persoonlijker, net leuker en net wat gezelliger. Naar mijn mening is dit de manier van samenwerken die past bij de behoeftes van de Indie. Ik vind dat dit ook zo hoort.
Het schrijven van een (e)boek is iets heel persoonlijks, het is een reis die je als schrijver meemaakt. Dat verdient geen koude, geautomatiseerde aanpak maar aandacht en precisie. The Black Sheep Indie is erop gericht om Indies zoveel mogelijk te ontlasten zodat ze zich kunnen focussen op wat ze echt leuk vinden om te doen: schrijven!

Is er wel een toekomst voor jouw (nog kleine) platform als je het afzet tegenover reuzen als Brave New Books en Smashwords?

Absoluut! Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik geloof niet in concurrentie. Dat zou namelijk betekenen dat je in strijd bent met een ander, en dat ben ik niet. Wanneer je je werk goed doet, en met veel enthousiasme, dan trekt dat vanzelf de aandacht.
Bij The Black Sheep Indie gaat het niet om het vinden van de grootste markt, maar om het vinden van een passende markt; namelijk jouw lezers. En lezers zijn er altijd, ze moeten alleen weten dat je er bent en dat wat je aanbiedt goed is. Het is dan ook mijn taak om daarvoor te zorgen.

De e-books die bij jou verschijnen worden enkel aangeboden via jouw platform. En als ik mijn e-book nu ook via Bol en Kobo wil distribueren?

Goed om te weten; The Black Sheep Indie is geen exclusief platform. Dat wil zeggen, je bent als Indie helemaal vrij om je werk te publiceren op elk platform dat jij passend vindt.
Mijn grootste tip: kies voor een platform dat bij je past en dat kan voorzien in je behoeftes. Wil je advies op maat, kunnen sparren of gewoon een lekker kopje koffie kunnen drinken met iemand die het lief en leed van self-publishing snapt, dan kan The Black Sheep Indie goed bij je passen. Heb je het zelf al helemaal voor elkaar en zoek je gewoon een extra distributiekanaal (ook dan kan The Black Sheep Indie bij je passen haha), maar dan zijn andere platforms net zo goed aan te raden.

Stel je bepaalde eisen aan een e-book om toegelaten te worden?

De filosofie van The Black Sheep Indie is dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een e-book uit te geven en om daar ondersteuning in te krijgen. Het is mijn doel om het zo laagdrempelig (en leuk) mogelijk te houden, om die reden stel ik geen eisen aan een e-book om toegelaten te worden. Korte verhalen, romans, essays, het mag allemaal. Wel vind ik het mijn ethische verantwoordelijkheid om e-books die aanzetten tot geweld, haat of discriminatie en/of racisme te weren. Het moet wel gezellig blijven.

Inmiddels bied je boeken uit allerlei genres aan. Waarom kies je niet voor een bepaald profiel zoals reguliere uitgevers meestal doen?

Ik kies bewust voor een diversiteit aan genres, voor mij is het te vergelijken met het verzamelen van Pokémon; ik wil ze allemaal haha! Voor elk e-book en voor elk genre is er een markt. Het kan in sommige gevallen geen grote markt zijn, maar het is een markt.
Samen gaan we op zoek naar jouw doelgroep en zorgen we ervoor dat je boek bij de juiste mensen terechtkomt. Dat is de kracht van self-publishing en dat is de kracht van The Black Sheep Indie.

Advertenties

2 gedachten over “De vrouw achter The Black Sheep Indie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s